Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΤΑ ΑΛΟΓΑΚΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΕΘΩΝ

Το αλογάκι της Ρόδου είναι απόγονος του δυνατού, μικρόσωμου(ύψος 80-150πόντους) αρχαιοελληνικού αλόγου.Έχει εξαιρετική σωματική διάπλαση, τελείες αναλογίες, τρίχωμα πλούσιο σε χαίτη και ουρά.Δεν είναι άλογα νάνοι, τα γνωστά pony.Το αλογάκι της Ρόδου είναι μία από τις γηγενείς ελληνικές φυλές αλόγων. Σήμερα υπάρχουν άλλες έξι αυτόχθονες φυλές στην Ελλάδα (Ανδραβίδας, Πηνείας, Πίνδου, Θεσσαλίας, Μεσσαράς και Σκύρου).

  Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του μικρόσωμου αυτού αλόγου μοιάζουν με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των μεγαλόσωμων φύλων αλόγου. Να ξεχωρίσουμε ότι πομένως το αλογάκι της Ρόδου ανήκει στο γένος EquusCabalus, αλλά λόγο του μικρού σωματικού μεγέθους του και της μακραίωνης ιστορίας του επιβάλλεται να το χαρακτηρίσουμε ξεχωριστεί φυλή. Έχει εξαιρετική σωματική διάπλαση, κεφάλι μικρό και τράχηλο μακρουλό και μυώδη, ευρύ θώρακα, ισχυρούς επικλινείς γλουτούς, μυώδη και ισχυρά πόδια που καταλήγουν σε σκληρές μαύρες οπλές. Ο χρωματισμός του ποικίλει από σκούρο καφέ έως βαθύ κόκκινο ή κανελί, πλούσια μακριά χαίτη με δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη φορά, ζωηρά μάτια, μεγάλα ρουθούνια και ευκίνητα αυτιά.  Έχει γίνει εξέταση στο DNA τους, στα εργαστήρια του Cambridge. Στη ράχη και στο στόμα έπειτα σημάδια <<dorsalstripe>>, γραμμή στην πλάτη και <<mealymarking>>, λευκά σημάδια, που επιβεβαιώνουν την αρχέγονη καταγωγή του. Κυριότερες αιτίες της μείωσης του πληθυσμού των αλόγων είναι η κατά καιρούς πυρκαγιές και οι ανομβρίες, οι Ιταλοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου σκότωναν τα μικρόσωμα αυτά ζώα για τροφή, η κακοποίηση του οικοσυστήματος και ο περιορισμός της έκτασης βοσκής τους από άλλες δραστηριότητες κυρίως η αναρχία στη διαχείριση των αιγοπροβάτων και η έλλειψη ευαισθησίας από πολλούς για τη προστασία τους ιδίως κτηνοτρόφους της περιοχής.

Διάφορα ευρήματα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου μαρτυρούν ότι τα άλογα υπήρχαν από αρχαιότατων χρονών στο νησί. Πλήρης καταγραφή τους έγινε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής του νησιού. Μάλιστα, οι Ιταλοί μερίμνησαν για την κατασκευή ενός καταυλισμού του περίφημου Cavallino όπου επιδόθηκαν στην εκτροφή αλόγων της φυλής Ρόδου με σκοπό τη σύσταση ύλης ιππικού για στρατιωτικούς σκοπούς. Προπολεμικά διοργανώνονταν και επιδείξεις αλόγων σε εκθεσιακό χώρο κοντά στο σημερινό καζίνο της πόλης Ρόδου.

Το αλογάκι της Ρόδου προστατεύεται πλέον από τον Σύλλογο ΦΑΕΘΩΝ, καθώς ο πληθυσμός του μειώνεται.

Πήγη:rhodes-emerald-island.blogspot.gr/2012/06/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου